Ι.Μ. Ιερουσαλήμ

 

Κοντά στη Δαύλεια Βοιωτίας, στις πλαγιές του Παρνασσού βρίσκεται η ιστορική μονή της Ιερουσαλήμ ή ‘Γερσαλή’. (Ανήκει στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας)

Η μονή είναι προστατευμένη από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε μία διάταξη που θυμίζει μεσαιωνική οχύρωση καθώς το εσωτερικό των τειχών αποτελούν τα κελιά των μοναχών. Στο κέντρο του τετραγώνου που διαμορφώνεται εσωτερικά βρίσκεται το καθολικό της μονής. Ο ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος τετρακιόνιος με προσθήκη δύο πεσσών δυτικά.

Η Ιερά Μονή Πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.

 

Η σημερινή μορφή του ναού δεν είναι η αρχική, καθώς πρέπει να προηγήθηκαν στην ίδια θέση άλλοι δύο, που καταστράφηκαν από σεισμό (1870) και πυρκαγιές. Ξεχωριστό κεφάλαιο στις σελίδες της ιστορίας της Μονής αποτελεί η δραστηριότητά της κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οπότε υπαγόταν στην Ιερά Μονή Σινά. Την εποχή εκείνη οι μοναχοί της έδειξαν τρομερή ανδρειοσύνη, καθώς νοσήλευαν αρρώστους και τραυματίες, συντηρούσαν οικογένειες αγωνιστών, ανεφοδίαζαν τους κλέφτες και κρατούσαν ζωντανή την ελληνική γλώσσα και παράδοση. Για το λόγο αυτό πολλές φορές πολιορκήθηκε, κατακτήθηκε και καταστράφηκε από τους Τούρκους.

Η νικηφόρα έκβαση της μάχης της Αράχωβας το 1826, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σε μήνυμα που έστειλε ο ηγούμενος της μονής Παφνούτιος στον Γεώργιο Καραϊσκάκη με τον ανιψιό του να του πει πως ένα ασκέρι 2000 Τουρκαλβανών έχουν κατασκηνώσει στο μοναστήρι και πως την επαύριο θα περάσουν από την Αράχωβα με προορισμό τα Σάλωνα να βοηθήσουν τους πολιορκημένους Τούρκους από τον Πανουριά και τον Δυοβουνιώτη. Ξανά κτίστηκε όμως και σήμερα μετά από τους σεισμούς του 1981, αναστηλωμένο βρίσκεται ορθό και πάλι στις πλαγιές του Παρνασσού. Δυστυχώς οι συνεχείς καταστροφές της Μονής αφάνισαν πολύτιμα κειμήλια, χειρόγραφα και θησαυρούς.

Την περίοδο της ελληνικής Επανάστασης το μοναστήρι απετέλεσε τροφοδότη και κέντρο ανεφοδιασμού των εξεγερμένων της ανατολικής Στερεάς. (Η νικηφόρα έκβαση της μάχης της Αράχωβας το 1826, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σε μήνυμα που έστειλε ο ηγούμενος της μονής Παφνούτιος στον Γ. Καραϊσκάκη με τον ανιψιό του να του πει πως ένα ασκέρι 2000 Τουρκαλβανών έχουν κατασκηνώσει στο μοναστήρι και πως την επαύριο θα περάσουν από την Αράχωβα με προορισμό τα Σάλωνα να βοηθήσουν τους πολιορκημένους Τούρκους από τον Πανουριά και τον Δυοβουνιώτη).

Στη Δαύλεια, το Σεπτέμβριο του 2011, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος, τέλεσε τα εγκαίνια στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Ιερουσαλήμ και πάλαι ποτέ Επισκοπείο της Μητρόπολης Διαυλείας και Ταλαντίου.

Ένα έργο, που δρομολόγησε στην μακρόχρονη διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και το οποίο ολοκλήρωσε ο διάδοχός του κκ. Γεώργιος. Παρουσία, λοιπόν, πολλών επίσημα προσκεκλημένων Ιεραρχών, σύσσωμων των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, διοικητικοί υπάλληλοι όλων των τμημάτων που συνεργάστηκαν για την απεράτωσή του ύστερα από 18 χρόνια, εκκλησιαστικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου ήρθε για να θαυμάσει το «νέο στολίδι» της, όπως το χαρακτήρισαν.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμίοτατος Μητροπολίτης μας κκ. Γεώργιος , ο οποίος επικεντρώθηκε στην περιπέτεια του μνημείου του 15ου αιώνα, που τελικά "αναστήθηκε" όπως είπε χαρακτηριστικά.